Terug naar Nieuws

Groningen toen, nu en in de toekomst

Gepubliceerd op:
Groningen toen, nu en in de toekomst

Stichting Bevlogen Aarde (SBA) wil het cultureel erfgoed en de schoonheid van Groningen laten zien en de economie, de cultuur en het toerisme versterken. Als ‘tegengas’ tegen de beeldvorming rondom aardbevingen en krimp, biedt ART7 een andere kijk op Groningen: een schitterend gebied met een rijke historie en unieke kwaliteiten, kansen en mogelijkheden, grenzend aan het wereld erfgoed de Wadden.

De eerste manifestatie van SBA was Rondom Waalkens (juni – sept. 2017). Het volgende is het omvangrijke project ART7.

Een duurzame openluchttentoonstelling van iconische kunstwerken langs de A7 sluit aan bij de culturele historie: in 1963 schiep een groep kunstenaars rond boer en kunstpromotor Albert Waalkens de expositie Beelden in Finsterwolde, met tien beelden langs de openbare weg. In 1967 gevolgd door Beeld en Route, met tweehonderd kunstwerken tussen Groningen en Finsterwolde en in 1990 door de ‘stadsmarkeringen’ van Groningen.

Om cultuur en regio op een bijzondere wijze onder de aandacht te brengen wil SBA aansluiten bij en voortbouwen op het idee van Frank Mohr en Daniel Libeskind door op onderling gepaste afstand een lint van iconische monumentale beelden langs de A7 tussen de stad Groningen en de Duitse grens te realiseren. Samen met de reeds aanwezige beelden zal ART7 een uniek beeldenlint vormen. De route langs de A7 wordt een belevenis op zich, een statement voor het gebied met zodanig iconische markeringen, dat het nationale en internationale bezoekers zal trekken, die ook de cultuur en de unieke schoonheid van de omgeving van de A7 zullen beleven.

Oldambt Cultuur

Oldambt Cultuur (OCU) is een samenwerkingsverband van kunstenaars, wetenschappers, docenten, culturele ondernemers en plannenmakers. Het platform wil het cultureel erfgoed en de schoonheid van Oldambt laten zien en versterken: het eeuwenoude cultuurlandschap van lintdorpen met romaanse en gotische kerken, statige boerderijen en nederige arbeidershuisjes, de weidse graanvelden, in noeste strijd veroverd op de elementen door de vroege bewoners van de wierden en dijkenbouwende monniken. Een landstreek van vrijheidslievende boeren en arbeiders, geliefd ook bij kunstenaars vanwege de rust, ruimte en vrijheid.

OCU wil daarvoor initiatieven ontwikkelen zoals symposia, presentaties, lezingen, discussie en debat, publicaties, kunstprojecten en onderwijs- programma’s met als centraal thema: ‘Oldambt toen, Oldambt nu en Oldambt straks’.

OCU wil aanjager zijn van creativiteit, innovatie, toerisme en bedrijvigheid in het Oldambt en de wijde omgeving en daarbij al bestaande en nieuwe initiatieven met elkaar verbinden en bij de uitvoering van plannen ondersteunen.

Eerdere Projecten van Oldambt Cultuur:

  • Rondom Waalkens | (17 juni t/m 10 september 2017) à link naar website Rondom Waalkens
  • Festival Hongerige Wolf | (13 t/m 15 juli 2018) à link naar website Oldambt Cultuur

DVHN: Andreas Blühm curator beeldenroute ART7, meer namen volgen later

DVHN: Andreas Bl├╝hm curator beeldenroute ART7, meer namen volgen later

Dagblad van het Noorden, 28 november 2019, Cultuurjournalist Joep van Ruiten, Directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum is aangesteld als eerste curator voor Art7, een toekomstige beeldenroute langs de rijksweg A7. Bedoeling is dat Blühm nationaal én internationaal bekende kunstenaars gaat werven, zeggen initiatiefnemers Hans Nipshagen en Hans van der Stap van Art7. ,,Innovatieve kunstenaars die perfect aansluiten bij ons voorstel om de A7 te transformeren naar de grootste Europese kunstmanifestatie die bijdraagt aan de energietransitie.”
 
Trailer documentaire 'Van A7 naar ART7'

Trailer documentaire 'Van A7 naar ART7'

Marten van Holten maakt een documentaire over het project 'Van A7 naar ART7'. De trailer bekijkt u hier.
 

Op de hoogte blijven?

* verplichte velden