Terug naar Nieuws

DVHN: Al miljoenen euro’s voor iconische beeldenroute langs de A7

Gepubliceerd op:
DVHN: Al miljoenen euro’s voor iconische beeldenroute langs de A7

Dagblad van het Noorden, 9 april 2019, Tammo Beishuizen

Al miljoenen euro’s voor iconische beeldenroute langs de A7

Het kunstenaarsproject Art7, tien grote kunstobjecten langs de A7 tussen Marum en Bad Nieuweschans, krijgt steeds meer vorm.

Het kunstenaarsproject Art7, tien grote kunstobjecten langs de A7 tussen Marum en Bad Nieuweschans, krijgt steeds meer vorm.

Leefbaarheid

Kunstenaar Hans Nipshagen lanceerde het plan in het najaar van 2017. Het project, dat wordt uitgevoerd door Oldambt Cultuur en is ondergebracht in de stichting Bewogen Aarde, is bedacht om Groningen perspectief te bieden en meer toeristen naar de provincie te trekken. Het plan is onderdeel van Perspectief Groningen 2025. Dat behelst meerdere projecten die leefbaarheid en vitaliteit in Groningen moeten opschroeven.

Voor Art7 heeft Nipshagen naar eigen zeggen toezegging van een vooraanstaande subsidieverstrekker die miljoenen euro’s in het project wil steken. ,,We hebben ruim zeven miljoen euro nodig en de helft van dat geld is nu toegezegd.”

Nipshagen verwacht dat de toezegging van de bekende subsidieverstrekker als vliegwiel -aanjager- gaat fungeren. Enige haast is ook geboden, want in het najaar moet er een go or nogo komen. ,,Maar ik ben positief gestemd.”

Grootste openlucht galerie

Als het project daadwerkelijk wordt gerealiseerd krijgt Groningen de grootste galerie van West-Europa in de open lucht. Nipshagen gaat het project binnenkort toelichten op het gemeentehuis van Midden-Groningen. Ook heeft hij al geregeld contact met Rijkswaterstaat. Want, de kunstobjecten komen naast de A7 te staan. Het gaat om iconische beelden, waarvoor ook het Lenin beeld van Henk Koop in aanmerking zou kunnen komen. Nipshagen probeert met eigenaar Henk Koop in contact te komen, maar tot dusver is er nog geen contact geweest.

Een curator krijgt de opdracht om voor Art7 kunstenaars te zoeken. ,,We hebben een masterplan geschreven waaraan de objecten moeten voldoen. Ze moeten sowieso uitnodigen om het achterland te leren kennen, of in elk geval om zelf bekeken te worden.”

Een ander project van Perspectief Groningen 2025 is De Grone. The Grone is een nieuwe manier om Groningen in vogelvlucht te ervaren. In een comfortabele bus wordt de deelnemer meegenomen door de geschiedenis, het heden en de toekomst van Groningen.

Bekijk ook

DVHN: Andreas Blühm curator beeldenroute ART7, meer namen volgen later

DVHN: Andreas Blühm curator beeldenroute ART7, meer namen volgen later

Dagblad van het Noorden, 28 november 2019, Cultuurjournalist Joep van Ruiten, Directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum is aangesteld als eerste curator voor Art7, een toekomstige beeldenroute langs de rijksweg A7. Bedoeling is dat Blühm nationaal én internationaal bekende kunstenaars gaat werven, zeggen initiatiefnemers Hans Nipshagen en Hans van der Stap van Art7. ,,Innovatieve kunstenaars die perfect aansluiten bij ons voorstel om de A7 te transformeren naar de grootste Europese kunstmanifestatie die bijdraagt aan de energietransitie.”
 
Trailer documentaire 'Van A7 naar ART7'

Trailer documentaire 'Van A7 naar ART7'

Marten van Holten maakt een documentaire over het project 'Van A7 naar ART7'. De trailer bekijkt u hier.
 
Andreas Blühm, directeur Groninger Museum en mede-curator Art7:  ‘Het idee vind ik geweldig!’

Andreas Blühm, directeur Groninger Museum en mede-curator Art7: ‘Het idee vind ik geweldig!’

‘Een beeld naast een snelweg zetten, is niet origineel. Maar de ambitie om een soort verhaal te maken van de A7 naar Art7, met een artistieke lading, een snelwegverbinding met kunst en nieuwe vormen van energie; ja, zo'n idee vind ik geweldig!', zegt Andreas Blühm, directeur Groninger Museum.
 

Op de hoogte blijven?

* verplichte velden