Terug naar Nieuws

Beste nieuws van afgelopen tijd

Gepubliceerd op:
Beste nieuws van afgelopen tijd

‘De toezegging van Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, om curator te willen zijn voor ART7, is het beste nieuws van de afgelopen tijd’, zegt Hans Nipshagen, initiator van ART7. Samen met mede-initiatiefnemer Hans van der Stap voerde hij ‘zeer inspirerende gesprekken met Blühm’. ‘Hij gaat voor ons nationaal én internationaal bekende kunstenaars werven. Innovatieve kunstenaars die perfect aansluiten bij ons voorstel om de A7 te transformeren naar de grootste Europese kunstmanifestatie die bijdraagt aan de energietransitie.’

De A7 als kunstsnelweg van de energietransitie. Een snelweg die letterlijk en figuurlijk energie oplevert. Voor het idee van deze nieuwe kunstsnelweg van Amsterdam via Groningen naar uiteindelijk Hamburg, reisden de heren de afgelopen maanden zeker 4.000 kilometer, om hiervoor bij tientallen partijen de handen op elkaar te krijgen. En met succes! Van der Stap: ‘Het Mondriaan Fonds en de Bankgiroloterij zijn belangrijke subsidiegevers. Zij vinden het project goed passen bij hun beleid en uitgangspunten.’ Ook in de nabije omgeving oogstten ze enthousiasme. ‘We hebben nu een indrukwekkend Comité van Aanbeveling, met leden die ervan overtuigd zijn dat Art7 er moet komen. Iedereen is blij met zo’n bijzonder initiatief in het noorden. Het moment is goed, het is een revolutionaire tijd, mensen lijken toe te zijn aan iets moois, iets nieuws’, meent Nipshagen. 

Aansluiting lokale bevolking

Kunst, innovatie en techniek. Met Art7 als toekomstgericht project komen deze aspecten bij elkaar. Het moet internationale aandacht, economische ontwikkeling en duizenden toeristen opleveren. Beide heren benadrukken daarbij dat er wel één absolute voorwaarde is. ‘Het is van het grootste belang dat de lokale bevolking het als een aanwinst ziet. De cultuurtoerist zal in eerste instantie voor de internationale kunstenaar komen, maar voor de bewoners en de lokale kunstenaars biedt het project alle mogelijkheden om aan te sluiten.’

De koning

Het doel is het eerste kunstwerk in 2022 langs de A7 in de provincie Groningen te hebben staan. ‘Andraes Blühm heeft de eerste Leonardo Da Vinci van deze tijd al op het oog. Nu nog negen erbij. Dan staan, hangen of vliegen er in 2025 tien grootse, imposante kunstwerken die iedereen energie opleveren. We zullen de koning vast uitnodigen voor de opening’, zegt Nipshagen met een knipoog.

DVHN: Andreas Blühm curator beeldenroute ART7, meer namen volgen later

DVHN: Andreas Bl├╝hm curator beeldenroute ART7, meer namen volgen later

Dagblad van het Noorden, 28 november 2019, Cultuurjournalist Joep van Ruiten, Directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum is aangesteld als eerste curator voor Art7, een toekomstige beeldenroute langs de rijksweg A7. Bedoeling is dat Blühm nationaal én internationaal bekende kunstenaars gaat werven, zeggen initiatiefnemers Hans Nipshagen en Hans van der Stap van Art7. ,,Innovatieve kunstenaars die perfect aansluiten bij ons voorstel om de A7 te transformeren naar de grootste Europese kunstmanifestatie die bijdraagt aan de energietransitie.”
 
Trailer documentaire 'Van A7 naar ART7'

Trailer documentaire 'Van A7 naar ART7'

Marten van Holten maakt een documentaire over het project 'Van A7 naar ART7'. De trailer bekijkt u hier.
 

Op de hoogte blijven?

* verplichte velden